23 Aralık 2017 Cumartesi

pathping, driverquery, cipher, assoc cmd komutları

  • pathping;

Bu komut, ping’in biraz daha gelişmiş hali. Hedef cihazla aranızda birden çok router varsa pathping’i kullanabilirsiniz. Tıpkı ping’de olduğu gibi, komutun ardından IP adresini girerek paket gönderebiliyorsunuz, ama ping’in aksine, pathping paketlerin yol üzerinde geçtiği yerler ve durumlar hakkında da bazı bilgiler veriyor.

  • driverquery

Yanlış ayarlanmış ya da eksik sürücüler, sisteminizde çeşitli sorunlara sebep olabiliyor. “driverquery” komutu da sisteminizde yüklü olan sürücüleri istediğiniz zaman görebilmenizi sağlıyor. Komutu “driverquery –v” ile kullandığınızda da, sürücünün yüklü olduğu klasör dahil olmak üzere daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

örnek;
driverquery
driverquery /fo csv
driverquery /nh
driverquery /s ipaddress
driverquery /s server1 /u hirpln /v driverquery /s server1 /u maindom\hirpln /p p@ssw3d /fo list
  • cipher

Sabit diskteki dosyaları silmek, aslında onları gerçekten silmiyor. Bir dosyayı sildiğinizde, Windows bunları “erişilemez” olarak işaretliyor ve kapladıkları alanları boş olarak gösteriyor. Yani bu yüzden tamamen sildiğinizi düşündüğünüz dosyalar, geri getirilebiliyorlar.

Cipher komutu da bu durum için kullanılıyor. Komut, seçtiğiniz bölümdeki boş alana rastgele veriler yazıp siliyor ve daha önceden sildiğiniz dosyaların geri getirilme imkanı kalmıyor. Mesela C sürücüsünde bu komutu kullanmak isterseniz “cipher/w:c” yazarak bu sürücüdeki boş alanı tamamen temizleyebilirsiniz. Bu komut, mevcut verilerinize herhangi bir zarar vermiyor.

  • assoc

Windows’taki dosyaların büyük bir kısmı, belirli bir programla açılacak şekilde ayarlanmıştır. Bazen hangi dosya türünü, hangi programın açtığını hatırlamayabilirsiniz. CMD’ye yazacağınız “assoc” komutuyla, tüm dosya uzantılarını ve bu dosyaların hangi programla açıldığını görebilirsiniz.

Assoc komutunu uygulamak için şu yolu izleyin
  1. Windows ve Ru tuşlarına basın.
  2. Çalıştır penceresine cmd yazın.
  3. Enter tuşuna basın.
  4. Komut istemine şu komutu yazın ve enter tuşuna basın:
    assoc
  5. Bu işlemden sonra ekrana uzantılar ve ilişkili uygulamalar gelir. Pencere çok hızlı akacaktır. Sayfalama yapmak ve space tuşua bastığınızda sayfa sayfa geçiş olması için komutu şu şekilde kullanabilirsiniz:
    assoc |more
    assoc .zip

.zip= WinRAR.ZIP
Buradan .zip uzantılı dosyaların WinRAR programı ile eşleştiğini anlayabilirsiniz.
Assoc komutu DOS, yani komut istemi altından dosya ilişkilendirmelerini görmek için kullanabileceğiniz kullanışlı bir komuttur.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder